de Architect Projectbezoek | 8 oktober | Floating Office Rotterdam
 

Lees hier het verslag van de middag
 
op 8 oktober 2021 organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar het Floating Office Rotterdam. Dit drijvende kantoor huisvest onder andere het Global Center on Adaptation dat inzet op de versnelling van klimaatadaptatie. Een passendere omgeving dan een drijvend kantoor is dus bijna niet te bedenken.

In het gebouw is daarnaast ook het kantoor van Powerhouse Company en RED Company ondergebracht. Zij waren als architect en ontwikkelaar betrokken bij dit project. En dat bleek geen eenvoudige opgave. In onderstaande video leggen de architect en ontwikkelaar uit waar ze zoal tegenaan liepen.

Balans
Zo vertelt Albert Richters (Powerhouse Company) dat balans een belangrijk thema was in het ontwerp én tijdens de uitvoering van het project: “Het gebouw is symmetrisch ontworpen. We moesten ook rekening houden met het gewicht van het groene dak aan de ene zijde. Dat wordt weer opgeheven door de trappen die aan de andere zijde aan het gebouw hangen.”

Vervolgens trekt hij een van de luiken van het terras open. Eronder blijken grote betonnen bakken te zitten, de drijvende kracht van het Floating Office Rotterdam. Extra zandzakken zorgen hier voor de benodigde balans.

Proces
Ook het bouwproces zelf was ingewikkeld. Daar vertelt Dirk Jan Schaap (RED Company) over in de video: “Het was een bijzonder en leerzaam proces. Misschien wel een van de leukste dingen die ik tot nu toe heb gedaan.”

Inmiddels is RED Company ook deels eigenaar van het gebouw. Daar komen weer hele andere zaken bij kijken, waar Schaap nog verder op ingaat.

Dit projectbezoek is mede mogelijk gemaakt door Platowood, Qbiq en Solarlux. Ga voor meer info naar onze website over de projectbezoeken.