de Architect Projectbezoek | 11 oktober 2018 | City Harbour Hotel
 

Lees hier het verslag van het projectbezoek

     

Op donderdag 11 oktober organiseerde de redactie van de Architect samen met Mosa een projectbezoek aan het City Harbour Hotel te Amsterdam. Speciale aandacht hierbij gaat uit naar de buitengevel en de omgeving van het gebouw. Samen met de architect ontwikkelde Mosa speciaal voor dit project een roestbruinrode tegel. Naast Robert Mulder en Jose Maase, spreekt Zef Hemel over de opslingering van Amsterdam.

Amsterdam City Harbour Hotel ligt aan de oever van het IJ en is ontworpen door Mulderblauw architecten. Het project, ontwikkeld door HBB Groep en FRIS Groep, bestaat uit een hotel met 246 kamers, 85 extended stay appartementen en studio’s, winkels, een tweelaagse parkeergarage en een jachthaven met 200 ligplaatsen.

Het hotel bevindt zich in drie van de vier torens van het complex. Receptie en hotelbar liggen in de toren aan de waterzijde en bieden uitzicht over de haven ‘Port Entrepot’. Het hotel vormt de entree tot het Cruquiuswerkgebied. Met zijn sculpturale vorm steekt het boven de omliggende bebouwing uit en speelt het stedebouwkundig gezien dezelfde rol als de grootschalige gebouwen op de naastgelegen wooneilanden. ’s Avonds verandert het gebouw: van een compact volume in een stralende lichtsculptuur.

Met snedes in het volume speelt de architect een spel tussen binnen en buiten, interieur en exterieur. De ruwe keramische buitengevel, met tegels van Mosa Facades, contrasteert met de zachte binnengevel van witte geperforeerde metaalplaten. De schuin gezette gevels versterken het intieme gevoel. Door de entrees van de verschillende functies aan hetzelfde binnenplein te leggen, kunnen de verschillende gebruikers elkaar ontmoeten en zal het opgetilde plein tot leven komen.


Let op!
Tijdens de rondleiding door het City Harbour Hotel ben je verplicht een helm en veiligheidslaarzen/-schoenen te dragen. Hier moet je zelf voor zorgen.