de Architect Projectbezoek | 21 februari 2019 | de Goede Doelen Loterijen Amsterdam



Lees hier het verslag van het projectbezoek

Op donderdag 21 februari organiseerde de redactie van de Architect i.s.m. Hunter Douglas Architectural een gratis projectbezoek naar de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam. Samen met de architecten verdiepen we ons in de duurzame transformatie van dit gebouw aan de Zuidas. Daarnaast besteden we aandacht aan het bijzondere atrium met het aluminium bladerdak.

Oorspronkelijk waren de Goede Doelen Loterijen gevestigd in verschillende panden aan de Van Eeghenstraat naast het Vondelpark. Vijf jaar geleden kocht de organisatie een leegstaand kantoor aan de Zuidas om de ruim 500 medewerkers samen te brengen. Benthem Crouwel Architects en D/DOCK zijn verantwoordelijk voor de transformatie. Het bestaande gebouw uit 1978 is zo veel mogelijk intact gelaten.

Atrium als kloppend hart

Goede Doelen Loterijen is een project waarvan je er maar weinig hebt in Nederland. Alle betrokkenen spreken van een bijzondere en enthousiaste opdrachtgever, die een droomhuis wilde maken voor alle medewerkers. Daarnaast had de opdrachtgever hoge ambities op het gebied van duurzaamheid.

De open binnenplaats is omgetoverd tot een atrium dat fungeert als het kloppende hart van het kantoor. Hier ontmoeten medewerkers elkaar en spreken ze bezoekers, maar ook is het een plek waar ze kunnen verblijven en werken. Zo ontstaat het idee van een mediterraan plein waar je rustig kan zitten op een bankje onder de bomen.

Aluminium bladerdak

Het atrium bevindt zich onder een aluminium bladerdak dat boven het gehele pand is aangebracht. Dit dak is bouwfysisch en energetisch van belang. Door de filtering van het daglicht ontstaat een bijzonder schaduwpatroon dat met het verstrijken van de uren en het wisselen van de seizoenen steeds weer anders uitvalt. Tegelijkertijd herinnert het dak aan het Vondelpark waar de Goede Doelen Loterijen vandaan komen.

Aan het patroon dat in het bladerdak is verwerkt, ligt een bijzonder proces van productontwikkeling ten grondslag. De simpele aluminiumplaten zijn kruiselings op verschillende manieren opengesneden en getest. Dit leidde tot zeven typen panelen die zijn ontwikkeld door Hunter Douglas en met een beddenhaaksysteem zijn opgehangen.